Behandeling

Acute behandeling

Bij de ziekte van Hirschsprung is een operatie noodzakelijk. Eerst zal men echter het acute probleem moeten oplossen, want de ontlasting komt niet naar buiten. Dit kan op verschillende manieren: 

  • Door de dikke darm te spoelen met spoelvloeistof of met een hol buisje (canule) de ontlasting uit het lichaam proberen te krijgen.
  • Door operatief een tijdelijke stoma aan te leggen. Een stoma is een kunstmatige opening in de buik waardoor de ontlasting naar buiten kan. De ontlasting wordt dan opgevangen in een zakje.

Onder begeleiding van een specialistisch verpleegkundige leren de ouders/verzorgers de darm te spoelen of het stoma te verzorgen. Een volgende stap in de behandeling is om tijdens een operatie het stuk darm te verwijderen dat niet goed werkt. 

Operatie

De operatie wordt meestal uitgevoerd als uw kind tussen de 4 weken en 6 maanden oud is. Tijdens deze operatie wordt het zieke stuk darm verwijderd. Na de operatie houdt uw kind een infuus totdat het zelf voldoende kan drinken. Als de ontlasting via de natuurlijke weg goed naar buiten komt mag het kind naar huis. De opname duurt gemiddeld twee dagen tot een week.  
Soms wordt tijdens deze operatie ook het eventueel aanwezige stoma opgeheven. In andere gevallen zal dit in een later stadium gebeuren. Dan wordt het kind ongeveer zes weken na de operatie weer opgenomen voor het sluiten van het stoma.